| Tytuł: | nadciśnienie a odklejanie łożyska w ciąży |
| Autor: | Cecylia 7.9.2011, 14:06 |
| Wiem, że odklejanie łożyska w ciąży powoduje nadciśnienie tętnicze, ale interesuje mnie to dlaczego tak się dzieje? Wyjaśnijcie mi to jak to bezpośrednio wpływa. | |

Dyskopatia
Dyskopatia jest schorzeniem kręgosłupa. W terminologii medycznej określana jako wypuklina - „wypadnięcie” jądra miażdżystego (galaretowatego), inaczej wypadnięcie dysku. Kręgosłup człowieka składa się z kręgów i krążków międzykręgowych, tak zwanych dysków.
Akromegalia
Na postępujący proces chorobowy zwracamy uwagę przez konieczność zwiększania rozmiaru rękawiczek, butów i nakrycia głowy. Osoby z otoczenia mogą zauważyć powoli postępujące zniekształcenie rysów twarzy, wywołane rozrostem tkanek miękkich, zwłaszcza nosa i warg, oraz zmianami kostnymi w postaci uwydatnienia się żuchwy i łuków brwiowych. Powiększa się również język i małżowiny uszne a skóra grubieje i staje się szorstka.
Bóle kręgosłupa
Bóle kręgosłupa to dość powszechna i jakże uciążliwa dolegliwość. Według przeprowadzonych badań wynika, że z tego powodu cierpi ok. 80% społeczeństwa w wieku pomiędzy 30 - 40 lat, a w późniejszych latach schorzenie to dotyka znacznie większej liczby osób.